Color Line tar i bruk det første landstrømanlegget i utenlandsk havn

Statsminister Daniel Günther i Schleswig-Holstein åpnet torsdag det første landstrømanlegget i Kiel havn. Anlegget er det første Color Line tar i bruk utenlands. Fra før har selskapet sluttført et omfattende miljøprogram i de norske havnene rederiet trafikker. Programmet startet i Oslo i 2011, fortsatte i Kristiansand i 2014, i Larvik i 2016, og i Sandefjord i august 2017.

Landstrømanlegget gjør at de to cruiseskipene Color Fantasy og Color Magic kan slå av hjelpemotorene ved landligge. Landstrøm i Kiel vil kunne redusere de årlige utslippene av CO2 fra Color Line i Kiel med cirka 2600 tonn. I tillegg vil utslippene av NOX, SOX og svevestøv gå betraktelig ned, noe som vil gi renere luft i Kiel, samtidig som støyen vil bli vesentlig redusert.

Samlet gir Color Lines satsing på landstrøm i fem havner en reduksjon av CO2 med cirka 10.000 tonn årlig, heter det i en pressemelding fra rederiet.

– Schleswig-Holstein følger opp sin pionerrolle i klimaarbeidet. Delstatsregjeringen støtter derfor planene om å utvikle Kiel som en miljøvennlig havn, og dermed gjøre sjøtransporten mer bærekraftig. Jeg er glad for at Color Line, som det første rederiet i Kiel, vil forsyne sine to skip ved Norwegenkai, sa statsminister Daniel Günther under åpningen av landstrømanlegget i Kiel.

Color Lines miljøstrategi preger rederiets satsinger. Selskapet har under bygging verdens største plug-in hybridskip ved Ulstein verft, som i sommer vil bli satt inn på ruten Sandefjord-Strømstad.

– Miljøinvesteringene er i tråd med selskapets ambisjoner om videreutvikling av bærekraftige og miljøvennlige løsninger for norsk skipsfart, sier konsernsjef Trond Kleivdal.

Landstrømanlegget i Kiel er levert av Siemens, NG3 og Stadtwerke Kiel, og er et samarbeidsprosjekt mellom Schleswig-Holstein, Kiel by, Kiel havn og Color Line.

Color Line er Norges største og et av Europas ledende cruise- og transportrederier, og er i dag det eneste rederiet i den internasjonale passasjer- og godstrafikken til og fra Norge med skip registrert i norsk skipsregister og norsk hovedkontor.

Foto: Norbert Brackmann (t.v.), koordinator for den maritime industrien i regjeringen, Ulf Kämpfer, overborgermester i Kiel, konsernsjef i Color Line, Trond Kleivdal, direktør i Kiel Havn, Dr. Dirk Claus og statsminister i Schleswig-Holstein, Daniel Günther. Fotograf: Frank Peter/Color Line.